Från A till Ö

 
 
Sista dagen på året. Ni vet vad det innebär. Här försöker vi knyta ihop säcken med några av minnena från 2014. Roliga som tråkiga. Från A till Ö.
 
 
 
 

A tt Hanaskogs IS skulle ta klivet upp i år var det inte många som var med på. Men en som alltid trodde på projektet var Stefan ”Lillen” Olsson. Hans budskap skickades ut redan under hans första riktiga möte med truppen. En tredjedel av laget kom då direkt från Danmark eftar att ha sett Sveriges match mot Kroatien i Handbolls-EM. Rödögda och med få timmars sömn fick man ta emot den nya coachens ambitioner,  vilket fick dem att undra om det var Olsson eller dom som groggat hela natten. Men facit står vi med här nu, och det är bara att lyfta på hatten för den nya tränarens, minst sagt, hyfsade start.

 

 

 

 En blöt men nöjd tränare.

 

 

B rölloppsfesterna har duggat tätt under årets lopp och gjort ledarstaben nästintill gråhårig. Berg, Ringström och Nilsson förvandlades till Nordfeldt, Hult och Modig över en sommar. Men innan dessa tre herrar skulle få njuta av sitt livs finaste dag så återstod det ju en liten detalj – Svensexan!  Och samtliga hade kreativa kamrater som bidrog till starka minnen, och kanske någon mardröm. Anton fick äran att springa gatloppet inför ett gäng blodtörstiga polare med paintballgevär i endast kalsonger. Jonas fick en liten lektion i Thaiboxning av förra världsmästaren Elias Daniel. Och Jim fick köra segway med livet som insats. Om man skall summera ihop allting: Med sådana vänner behöver man inga fiender.

 

 

 

 

 

C ork Citys värsta mardröm, Joel Ringström, skapade stora rubriker när han i våras ryktades vara på väg tillbaka till sin tidigare klubb Malmö FF. Skadekrisen var ett faktum hos ”di blåe” och Jonnie Fedel skrek efter sin gamla adept från göingeskogarna. Men allt vara bara ett litet försök att vara rolig och lätta upp stämningen den där aprildagen, vill minnas att datumet vara närmare bestämt 1/4. Många svalde nyheten med hull och hår och ja, det är väl bara för bloggen att klappa sig på ryggen för ett väl lyckat skämt för en gångs skull…

 

 

 

 

D et sägs att de Olympiska Vinterspelen 2014 avverkades i Sotji, men det var bara en skenmanöver. Riktiga Vinter-OS utspelade sig på Västra Hed i mitten på Mars när 4 lag drabbades samman i en tät kamp om framgång. Efter ställningskrig i grenarna Körling, Superselfie samt Käppakrig kunde slutligen ”Lag Lillen” defilera in i mål i den avslutande jaktstarten och satte punkt för en riktigt rolig dag som vi hoppas kan bli en återkommande aktivitet, om där fortfarande finns funktionsdugliga bandyklubbor i gympasalen det vill säga…

 

 

 
Lag Lillen, segrare i HIS Olympiska Spel 2014.

 

 

E n för alla, alla för HIS. När klubben var i stort behov av hjälp vid renoveringen av Västra Heds omklädningsrum så slöt folkmassorna upp. Insamlingen ”Sätt ett spik i planket” visade att där finns många därute som är måna om klubbens framtid och egentligen räcker inte dessa rader till för att beskriva klubbens tacksamhet. Det är tillsammans med er som vi bygger förutsättningarna för kommande generationer, ha det i åtanke nästa gång ni traskar ner till vår trevliga anläggning.

 

 

 

 

F utsal väcker känslor. Alliansens förändringar har skapat allmän oro för turneringens dragningskraft framöver och publiksiffrorna har väl än så länge inte skjutit i höjden. Hanaskogs IS har valt att köra med endast ett lag detta år, och än så länge är man med på banan. Efter tre raka segrar och gruppavancemang körde man igår över Tollarps IF i sextondelsfinalen med klara 4-0. Nu väntar Åhus HBK i åttondelen som går av stapeln på lördag klockan 11.30. Kom och stötta!

 

 

 

 

G olfklubben Araslövs GK har fått fina nyförvärv under året. Sedan i somras tillhör numera en handfull grabbar denna anrika förening med två fantastiska banor. Men det mesta av spelet har varit allt annat är fantastiskt, vilket resulterat i ett par knäckta putters och något splittrat driverhuvud (ni förstår, det är ju materialet det är fel på, inte spelarna). Som om det inte vore nog har även andelen svordomar utmed banan ökat med en sisådär 75 %. Så om du mot förmodan skulle ha vägarna förbi Araslöv och höra någon skrika ”KÖNSORD!!”, vänligen intag fosterställning.

 

 

 
En återkommande känsla bland Hanaskogs golfspelare.
 

 

 

H järsås Buss & Taxi har haft det ärofyllda uppdraget att transportera Hanaskogs IS till sina bataljer utanför 50-skyltarna denna säsong. Och med Börje i spetsen har vi för en gångs skull en vettig bortastatistik att blicka tillbaka på. Vet inte om det är Börjes förmåga att få igång ”den där förbannade rörmokaren” som han alltid plockar upp i Färlöv utmed vägen eller hans fängslande historier som får hela bussen att vända sig av skratt. Det i kombination med sin urgöingska dialekt gör i alla fall det hela till ett vinnande koncept som helt klart burit frukt, så visst får vi väl tacka även dem för ett härligt 2014!

 

 

 

 

I bland blir det inte riktigt som man tänkt sig med olika övningar. Det kan både Lillen och Ted gå i god för. Under hösten hade Stefan Olsson hittat en genial passningsövning fylld med förflyttningar och snabba väggspel. Det var bara ett problem – inte en jävel fattade övningen. Efter en kvart gav han upp. Ted Carlsson ville inte vara sämre i vintras när han minsann skulle visa en avslutsövning som han noga skrivit ner på papper. Här var dock den stora utmaningen att han själv inte fattade övningen utan sprang mest runt och sneglade på sin lilla papperslapp, vilket fick oss andra att undra om han var fotbollstränare eller var ute på fjärde etappen av O-ringen…

 

 

 

 

J akten på ”fjorton i fyran” blev inte helt vad Anton Nordfeldt hade hoppats på. En del matchers frånvaro, och ibland lite oskärpa framför mål, gjorde att Hanaskogs skyttekung stannade på 12 mål, två bakom Andreas ”Ante” Perssons personliga rekord. Detta kommer han troligen bli påmind om för all framtid. Nya tag i trean istället och hänger han ett par hinkar där, ja då kan ni räkna med vilda diskussioner på spelarfesterna framöver…

 

 

 
Mr Fjorton i Fyran.

 

 

K alle Anka är ”Lillens” sätt att framföra sin besvikelse över en insats. Turligt nog var det sällan vi sprang på detta under året som gått. Men en match minns man extra som förtjäna detta utryck – Västra Karup borta i våras. Planen, rättskiparen men framförallt lagets insats var allt annat än mäktigt. Nej, ett riktigt bottennapp brukar de flesta lag gå på under en säsong, och i år är vi tacksamma för att det stannade vid just detta debacle.

 

 

 

 

L edarnas värsta mardröm, semesteransökningarna, trillade in titt som tätt under året och i pressen ojade sig tränarna om de ständiga omkastningarna som man tvingades att göra i och med alla bortfall. Största syndaren var Victor Karlsson. När Victor efter en torsdagssamling skulle lämna en liten nätt lapp till Stefan Olsson som beskrev vilka matcher han skulle missa under studenttiderna trodde jag Olssons glasögon skulle spricka. Lappen kunde liknas vid en femårings önskelista till tomten. "Numera firas tydligen studenten i ett par månader", grymtade tränaren som dock senare fick se samme Karlsson kamma hem U-lagets skytteliga och ta igen lite av det han missade. Nu håller vi tummarna för Victor kan ta ny satsning nästa år utan karnevaler, studentresor eller otäcka blåmärken på skelettet.

 

 

 

 

M artin Bergvall kör ofta sitt eget race, och det är kanske lugnast. Men den gänglige mittbacken har spelat en avgörande roll under hela säsongen och är en dyrgrip som vi trots allt inte klarar oss utan. Med sin envishet och fantastiska grundfysik i kombination med ett grymt huvudspel kommer han alltjämt vara en viktig pelare i Hanaskogs lagbygge inför 2015. Att sen han försökt erövra varenda spelares respektive, ja det är en helt annan femma..

 

 

 

 

N i som inte gillar historier under bältet får blunda nu. Men jag måste få nämna ett minne som poppa upp nu här bak tangenterna inför en träningsmatch ute i Fjälkinge i våras. Ted Krister Carlsson, Hanaskogs egna casanova,kom i sedvanlig ordning tio minuter efter utsatt samlingstid men såg denna dag lite extra finurlig ut. Spelarna i laget blev konfundersamma varför Carlsson såg så belåten ut. Till sist kunde någon inte hålla sig länge och ställde en rak fråga: ”Ted, fick du till det igår?”. Tillbakadragne Ted vände sig om, gjorde v-tecknet med bägge händer och utbrast: ”Det kan ni ge er JÄVELEN på!!!”

 

 

 

 

O ttos hörna är stället där det händer. Fråga nyförvärvet Didrik Nilsson. Efter att fått utmärkelsen månadens spelare för april månad valde den reslige Sibbhultspojken att fira detta på redan nämna plats. Nilsson slog på stora trumman och plötsligt florerade bilder på instagram på en barbröstad Didde som i det tillståndet inte nog hade koll på vilken månad det var. Vad kan man säg? Välkommen i gänget <3

 

 

 

 

P erstorps/Bälinge IK har varit en kär bekantskap de senaste åren. Oftast hårda bataljer med lite fina kängor från folk runt omkring plan. Årets höstmöte var inget undantag. Efter att Hanaskog via Martin Bergvall avgjort tillställningen på stopptid så östes det galla från publiken och spelare som ansåg att ”di gule” var kiss kass värdelösa, och att om man nu inte saknat någon halvdan spelare pga avstängning så hade man kört över oss. Summa summarum hamnade Perstorp/Bälinge 14 poäng och 26 plusmål bakom Hanaskogs IS i tabellen. Case closed…

 

 

 

 

Q atar lockar fotbollsspelare med sina oljepengar. I Hanaskogs IS är det en helt annan melodi som råder. Med ännu ett övergångsfönster till handlingarna så börjar det bli mer och mer uppenbart att den ideella fotbollspelaren snart är ett minne blott. Det pratas pengar hit och pengar dit i jakten på att få ihop sina trupper. Med dessa rykten ivrigt florerande, då är det skönt att veta att man spelar i en klubb där alla lever på samma villkor. En klubb där gemenskapen är ståndpunkten och också skall vara moroten när man kommer till träning, match eller fest. Det slår dem där extra tusenlapparna med hästlängder. Tro mig…

 

 

 

 

R ättskiparna under året förtjänar också ett omnämnande som alla andra år. Blandad kompott har det varit vilket vi nog får leva med så länge spelarna håller samma ojämna nivå. Den domaren som dock föll mig mest i smaken denna säsong sprang vi på nere på Vejby IP. Han hette Thomas Hallengren. Lugn, saklig och var inte rädd för att motivera eventuella frågetecken kring hans domslut, oavsett om de var rätt eller fel. Skolboksexempel – Se och lär!

 

 

 

 

S portchefen Andreas ”Ante” Persson förtjänar också såklart ett omnämnande i årets summering. Mannen som inte sover under frimånaden kan titta tillbaka på ett bra år ur herrsektionens perspektiv. Tillsammans med övriga sektionsmedlemmar har man starkt bidragit till lagets framgång. Perssons väljer dock en mer tillbakadragen, ödmjuk ton. Efter en av många segrar under året valde dock Ante att inte hålla tillbaka utan utbrast kort och koncist: ”Vilket jävla lag jag byggt”. Som sagt, ödmjuk…

 

 

 

 

T orsdagsfikan brukar i många klubbar innebära en kopp kaffe och en macka. I Hanaskogs IS pratar vi i helt andra termer. Schnitzel, hamburgare och revben är bara några av delikatesserna som dukats fram när 25 dödshungriga spelare kommer till samlingen efter passet. Bakom dessa trådar står såklart Michael Bengtsson, spindeln i nätet som, om detta fortsätter 2015, ligga nära till hands att bli nästa adlade HIS:are efter Sir Bengt Emil Andersson…

 

 

 
En vanligt torsdag.

 

 

 

U - laget stod för en ny stark säsong i Division och landade till sist på en tredjeplats bak Bromölla och Nosaby. Vid några tillfällen har vår kära ledarstab också ställt upp i laget då det varit manfall, med blandade resultat. Vid en hemmamatch i U-serien hade Stefan ”Lillen” Olsson dammat av skorna pga av mycket skador i laget . Uppvärmningen skulle rundas av med ett sista skott på målvakten Oliver Routtionen. Sekunderna senare vrider sig Oliver i plågor, vår käre huvudtränare hade skjutit fingret ur led på målvakten och bidrog därför till ytterligare ett namn på skadelistan. Snyggt..

 

 

 

 

V MA IKs tränare Ingemar Dahlman var inte imponerad över Hanaskogs IS i premiären, som HIS vann med 3-0. Några andra som inte heller va imponerade var VMA IKs spelare som i somras gick till styrelsen och krävde samme Dahlmans avgång. Sagt och gjort. In kom Stefan Persson och fick stundtals igång ett VMA IK som dock redan hade sladdat allt för långt ner i tabellen för att skeppet skulle ta sig upp igen. Nu får man istället ta nya tag i femma med samme Persson vid rodret, med god hjälp av Arkelstorps mest förvirrade människa – Mattias ”Skinnet” Kardum.

 

 

 

 

X slutade det i båda derbymatcherna mot kommungrannen Glimåkra IF. Sett över 180 minuter så var det nog rätt och riktigt då det var två matcher med kamp, stånk, stön och mindre skönlir. Typiska derbyn kan det väl kallas. Nästa år får vi dock klara oss utan något Göingederby utan istället försöka skapa lite hype i mötena med IFK Osby.

 

 

 

 

Y ngsjö var på förhand utdömda inför årets Division 4. Och experterna skulle visa sig få rätt denna gång. 24-66 i målskillnad och 6 poäng klarar sitt tydliga språk. Faktum var att det dröjde ända till den sextonde omgången innan man bärgade sina första tre poäng, och det hemma mot Glimåkra IF. Inför denna match hade man lyckats knyta till sig en kille vid namn Andreas Johnsson från Hanaskogs IS. Behöver jag skriva att Brobysonen Johnsson inte hade några problem att tända till inför den drabbningen? 90 minuter och ett gult kort senare hade mittfältsterriern bidragit till jumbons första seger för året…

 

 

 

 

Z latan och hans PSG drar ofta fullt hus, men i år kunde dem inte mäta sig med Hanaskogs IS och deras publiksnitt i Norra Fyran. Nog var det en del som gnuggade sig i ögonen när man kikade i Skånebolls publikliga på nätet. Med ett snitt på 200 105 åskådare var Hanaskog inte bara bäst i serien, man var bäst i världen! I detta fall var det nog tyvärr dock Skåneboll som råkat lägga till ett par nollor, men samtidigt skall man inte döma ut det helt. Läktaren rymmer lite folk trots allt…

 

 

 
Helt OK snitt.
 
 

 

 

 

Å rets mål? Tja nog finns där några guldkorn att minnas. Anton Nordfeldt har bjudit på ett par fina frisparkar, och upprullningen av Vejby IF i sista omgången där André Bengtsson till sist satte bollen i nät är också värt att minnas. Men det starkaste minnet hämtar vi ifrån U-laget och deras möte med Nosaby IF på Västra Hed en kväll i juni. Elva minuter var spelade när ytterbacken Anton Scholander erövrade boll 25 meter från gästernas mål. Han tittade upp, siktade mot parkeringen, och klippte till. Smack! Jörgen Bengtsson har fortfarande inte plockat ner projektilen från krysset..

 

 

 

 

Ä ras dem som äras bör. När lokalfotbollen summerades i Kristianstadbladets Fotbollsblogg fanns där gott om nominerade från Hanaskogs herrar. Och när väl rösterna var räknade kunde vi kora två vinnare i dels Stefan Olsson som tog hem titeln ”Årets tränare” för sina framgångar 2014 men också Joel Ringström som naturligtvis var det självklara valet som ”Årets målvakt” (allt annat hade varit skandal). Sträck lite extra på er, det förtjänar ni.

 

 

 
Årets målvakt.
 

 

 

 

Ö stra Göinges Stolthet blickar framåt. Ett fantastiskt år läggs till handlingarna och nu spänner vi bågen för nya mål. Ni i styrelsen, sektionsmedlemmar, supportar och eldsjälar har stor del i den historia som skrivits. Till alla er kan vi bara säga tack! Tack för att ni vill vara en del av Hanaskogs IS. Tack för att ni stöttar i vårt och torrt. Tillsammans föder vi framgång. Det skall vi försöka göra även nästa år med samma recept – Bara hjärta, inga pengar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är STOLHET. Det är GEMENSKAP. Det är HANASKOGS IS.

 

 

 

 

 

 

Gott Nytt År!

 

 

 

 

 

 

/ Jonas Modig


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0