Hanaskogare tog OS-brons!
Håkan Mårtensson från Hanaskog, numera bosatt i Stockholm var med Kocklandslaget och tog en meriterande bronsmedalj i lag-OS i Erfurt Tyskland den 23 Oktober. Segrade gjorde Norge med Tyskland på silverplats. Av 32 tävlande länder kom alltså landslaget på en galant tredjeplats, fantastiskt bra jobbat!
Chokladskulptör Håkan Mårtensson
Går det att tävla i mat?
Olympiska spelen i matlagning har liksom de vanliga olympiska spelen pågått i över hundra år,
men OS i matlagning hålls till skillnad från de Olympiska Spelen alltid i Tyskland.
Alla lagen tävlar i två grenar, det Kalla Bordet och Varmköket.
I år hade Svenska Kocklandslaget valt ABBA och deras låt Dancing Queen som sitt tema för OS-satsningen.
För att illustrera temat är det Kalla Bordet, även kallat Culinary Art med sin kulinariska konst, uppbyggt som en stjärnformad scen där stiliserade skulpturer av Abborna står i centrum. Runt scenen bildar uppläggningsfat, tallrikar och skålar en gastronomisk orkester. Det vegetariska fatet har formen av en gitarr, showfatet är en flygel och i trumformade skålar serveras såser, dim sum och sallader.
I det Kalla Bordet tävlar man i tre olika kategorier där alla varmrätter presenteras kalla. ,därav namnet.
Alla rätterna täcks av ett tunt lager gelé för att utseendet ska vara perfekt under de timmar som domarna gör sin bedömning.
Alla dekorationer/skulpturer på bordet ska vara tillverkade i "ätbart material".
Kalla Bordets olika kategorier
Kategori A
6 förrätter, 5 varma och 5 kalla tapas, showfat-fisk
Kategori B
4 varmrätter, 3-rätters meny, vegetariskt fat
Kategori C
4 desserter, showdessert, petit fours/praliner, skulpturer
Håkans del i arbetet är skulpturerna på det kalla bordet. ABBA figurerna är gjorda i choklad och socker är väldigt läckra, men sköra grejer.
Varmköket består av en trerätters meny för 110 personer som lagas i tävlingskök på tävlingsarenan under fem timmar.
Råvarorna kan förberedas till en viss nivå. Fisk- och köttråvaror får förberedas till 80 procent, resten ska göras i köket för att domarna ska kunna bedöma hantverksskickligheten.
Fyra kockar och en konditor arbetar i varmköket, där lagkaptenen måste ingå.
Domarna bedömer sedan enligt dessa punkter ...
1. Presentation/innovation - smakfullt, elegant presenterat, modern stil
2. Komposition - harmoni mellan färg och smak
3. Hantverk - korrekt förberett och utfört enligt dagens moderna kokkonst
4. Tillagning/Servering - rent, prydligt och servering anpassad till restaurangmiljö
Det blev 2 guld och 1 silver på kalla bordet samt 1 guld i varma kök, sammanlagt i poäng blev det tredje plats och en bronsmedalj.
Håkan som tillhörde Kategori C fick bedömningen Guld-Nivå.
Och trots att Håkan trivs utmärkt på sitt jobb NK i Stockholm. så byter han från och med januari Stockholm mot Manhattan.
Håkan har lärt känna lite folk där och vill testa något nytt. Det är mycket staden i sig som lockar, men han är även ute efter att utveckla sig själv som person och inom sitt yrke. Om han sedan stannar i en månad eller i flera år vet Håkan inte än.
...vid pennan en stolt bror!
och här är en annan.... som matte sa på var resa, ja kommer ihåg när ja pratade med dig för många år sen om dina syskon och du sa att min störste bror ar en framgångsrik arkietekt, mellanbror som framgångsrik konditor och syster som har hunnit med det mesta jorden runt och vad kan ja göra då?, ja kan göra detta och tittade på matte och tog ner en apelsin med foten,,, hahahaha mer lyckad än så blir ja nog aldrig.... men mamma gillar mig ändå..
Hahaha, vi gillar också dig ändå, Tulle!