Nu går vi mot ljusare tider…

Äntligen är vi på väg bort från vintern och in mot ljuset både på plan och utanför….

 

Vårdagjämningen har precis varit och det är ju för alla som inte vet. NÄR solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten. Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig…

 

Hanaskogs IS befinner sig just nu i den jobbiga tidszonen som kallas försäsong.

Men vi ser ljuset på andra sidan....

 

Fler och fler är på väg tillbaka från skador och spelet stämmer mer och mer på matcherna. Hanaskog körde över Brösarp med 4-0 på Björkvallens grusplan i lördags. Bäst på plan var duracellkaninen André Bengtsson.

 

Även utanför planen kan styrelsen meddela att allt ideellt arbete ger frukt. Ekonomin i klubben är ljusare än på många år och det ger bara mer energi till att fortsätta förnya och förädla Heden till Östra Göinges finaste idrottsplats. Arbetet med omklädningsrummen är igång för fullt och inför stundande Fixardag känns det som vi är på banan i det vi vill åstadkomma med under året. Den 6 April vill vi se en härlig uppslutning allt från Styrelsen, Herr-laget, Dam-laget och andra friviliga medlemmar som vill ställa upp och hjälpa till ett par timmar. Start 09.00

 

Men innan det får ni inte glömma att vi ska ställa fram klockan 1 timme för nu är det dags för Sommartid.

 

Och för er som inte vet så var det USA:s ambassadör Benjamin Franklin som föreslog det i Paris 1784. Franklin ville att man skulle börja stiga upp tidigare om morgnarna. Han skrev att han själv brukade stiga upp klockan tolv och blev förvånad då han en dag vaknade vid soluppgången och såg solen stråla klart.

Så varför inte tacka Benjamin Franklin för denna ljusa ide..

 

Nu är det bara är ett par veckor kvar till seriepremiären och många spännande matcher för oss i div IV. Men för de stora klubbarna drar allsvenskan igång inom ett par dagar. Storfavorit till SM-guldet är de regerande mästarna Elfsborg med Malmö och AIK som outsiders..

Men i våra trakter håller vi givetvis på den gula färgen och hoppas att Mjällby AIF kan ge storklubbarna tuffa matcher ute på listerlandet.

 

Det har funnits många ljusa idéer under åren ute i lister, allt för att kunna ge storklubbarna en match på planen. Och 1980 i säsongens första match hade lagets danska landslagsanfallare Fleming Pehrson kolliderat med Kalmarmålvakten Leif Friberg och slitit av det främre korsbandet. Utan honom hade Mjällby inte lyckats göra ett enda allsvenskt mål på tre matcher.

 

Mjällby behövde förstärkning och ordförande Kurt-Johnny Johansson­ fick en ide om att låna in en anfallare från England vid namn Frank Worthington. Frank hade tillhört många klubbar som Sunderland, Southampton, Bolton , Tranmere Rovers, Preston North End, Stockport County mfl.

 

Mjälby ville ha någon som kunde göra motståndarna skraja och dessutom dra publik till Strandvallen. Frank var perfekt. En väldigt speciell och ganska kontroversiell person. Men också en engelsk landslagsspelare som hade vunnit skytteligan i England en säsong tidigare.

 

Frank är bäst ihågkommen för sitt konstmål i en match för Bolton, där de mötte Ipswich, den 21 april 1979. Med ryggen mot mål vid målgårdens ytterkant tog han emot bollen. Samtidigt som alla i försvaret var på väg upp kickade Worthington bollen ett par gånger på knät innan han flippade den över sitt eget huvud, vände sig om och sköt en volley otagbar för målvakten..  Kolla in målet här..

 

Frank som var en fantastisk fotbollsspelare var lika mycket en playboy. Han var mycket trevlig, men inte särskilt arbetsvillig. När andra tränade låg Frank på stranden i Hällevik. Ibland kom han förbi i badbyxor och kollade på planen. Frank gjorde precis som han ville.

 

Till Franks debut, hemma på Strandvallen mot IFK Sundsvall, kom 7 200 åskådare.

 

Eftersom det regnade ville inte Frank gå ut på planen och värma upp. Jag kan lika gärna värma upp här inne i värmen hade han sagt. Och så gjorde han några upphopp i omklädningsrummet. Publiken undrade ju naturligtvis, när alla utom Frank var med på uppvärmningen. Han joggade inte ut förrän de andra var på väg tillbaka in i omklädningsrummet. Frank jonglerade med en boll fram mot målvakten Leif Persson, som värmde upp i målet. Frank skrek till »Hi Leif!« och drog bollen på volley rätt upp i krysset. Sedan tog han emot publikens applåder och gick tillbaka ut i omklädningsrummet.

 

Worthington gjorde succe såväl på planen som utanför..

 

Ni kan läsa mer i denna artikeln från magasinet offside. 

 

Men innan Frank reste tillbaka till England fick han av en journalist frågan vilken klubb han trivts bäst i.

Frank log och svarade: »Hanöhus night club.«

 

Sist men inte minst...

Matchändring.. Hanaskogs IS - Kristianstads BOIS, Fredag klockan 14.00 i Glimåkra

Ses där..

Mvh

Webbredaktionen

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0